Debattinnlegg i Finnmark Dagblad, 02.02.1998

Dát čálus sámegillii

Davvi Girji lurer folk

Av Svein Lund, Kautokeino

• Vi som prøver å lære oss samisk har lenge mangla ei norsk-samisk ordbok. Sjøl har jeg i lang tid brukt Tor Frettes bok som kom i 1975, som er skrevet etter den gamle skrivemåten. Denne har ikke vært i handelen på mange år. Derfor ble jeg veldig glad da Davvi Girji i 1994 annonserte at nå er norsk-samisk ordbok snart en realitet. Det skulle komme både en stor og en liten utgave. Året etter kom den store samisk-norske ordboka, og i fjor kom endelig den lille norsk-samiske ordboka.

Noen uker etter fant jeg Davvi Girji på ei intemettside. Der hadde de en stor bokkatalog hvor de kunne opplyse at den store ordboka var kommet ut i 1997. Samme år var det også utgitt ei samisk-engelsk ordbok og ei samisk-tysk ordbok. De hadde også en rekke lærebøker til videregående skole på katalogen.

• På internettsida leste jeg at en kunne bestille bøkene fra Davvi Girji. Jeg var så toskete at jeg trodde på dette. Skreiv så til Davvi Girji og bestilte de nye bøkene, men dagen etter fikk jeg bestillingen tilbake med følgende kommentar på norsk: «Disse bøkene kan du få kjøpt gjennom Finnmark Kontorservice, Kautokeino. Hilsen Marit Gaup. 21.1.98» (Det er ikke min skyld at Davvi Girji svarer på norsk når de får ei bestilling på samisk).

Så da så. Så dro jeg til Finnmark Kontorservice.

Der fantes ikke ei av bøkene jeg skulle ha tak i, og jeg måtte spørre butikksjefen hvor disse bøkene var. - Jeg vet ikke, svarte han, vi får alle bøkene som Davvi Girji averterer, men disse bøkene har vi ikke fått. Han ringte så til Davvi Girji som svarte at bøkene ikke kommer før til sommerem.

• Jeg kan ikke holde kjeft lenger. Etter min mening er det en skandale at det ikke finnes norsk-samisk ordbok. Og ansvaret for dette ligger hos Davvi Girji som i mange år har lovet å lage en slik ordbok. Hvis Davvi Girji ikke var i stand til å lage en slik bok, er det sikkert noen andre som kunne gjøre det. I den videregående skole finnes ikke lærebøker etter den nåværende læreplanen.

Undervisningsdepartementet har bestemt at tilleggstida for forberedelse for samiske lærere skal fjernes fordi vi innen ett år skal ha tilstrekkelig med samiske lærebøker.

Departementbyråkratene leser ikke samisk, og de vet ikke hva som mangler i skoler og hos bokhandlerne. De leser bare kataloger, og etter Davvi Girjis katalog står mange bøker oppført som ikke finnes i det hele tatt. Derfor lurer ikke Davvi Girji bare kundene sine, men også myndighetene som tror at det finnes flere samiske bøker enn det egentlig gjør.


Til startsida

sveilund@online.no