Reportasje i Klassekampen, 18.07.1985

Midnattsrock 1985

LAKSELV (Klassekampen): Kjempesuksess. Det er oppsummeringa etter å ha overvært Midnattsrock 1985. Konserten gikk av stabelen lørdag 13. juli i Lakselv i Finmark. Fra klokka seks på lørdagskvelden til klokka seks søndag morgen tonet det rock fra Brennelvneset utover Porsangerfjorden.

Av ALVIN VASELI og SVEIN LUND

Midnattssola skinte over rockepublikum og musikere hele natta. Nærmere 6000 mennesker var samlet på Brennelvneset. Mest ungdom selvsagt, men også eldre rockefans av 50-årgang. Fra hver bortgjemte krok i Finmark, fra Vardø og Kirkenes i øst, til Loppa i vest strømmet det folk. 6000 mennesker utgjør hele åtte prosent av Finnmarks befolkning. Tenk dere åtte prosent av innbyggerne rundt Oslofjorden delta på Kalvøyafestivalen.

Samisk suksess

Men midnattsrock-85 i Lakselv var ikke bare en stor musikkopplevelse og en kjempefest. Det var også en stor seier for samisk sang og musikk. Mari Boine Persen opptråtte sammen med bandet «PTF jr.», med mange sanger med samiske tekster. Det har vel aldri før hendt i Norge at sanger med samisk tekst har blitt sunget på en konsert med så mange tilskuere. Gjennom sine sanger fremmet hun sitt budskap. Sangen «Ánuheapmi» som handler om det samiske folket som har blitt redusert til tiggere som må tigge og be styresmaktene om å få sine egne elver og sin egen jord. Og sangen «Alla hearra, gukkin Oslos». «Høye herre langt nede i Oslo la oss få radio og TV på vårt eget språk». Og høydepunktet hennes egen vinnermelodi fra årets Finmark Grand Prix, sangen «Iddja lea mannan». «Natta er over, nå har samene våknet»! den stormende mottakelsen Mari Bolne Persen fikk på en konsert i en fornorska samekommune, viser at det tross alt går framover for den samiske kulturen.

Hovedattraksjon

Hovedattraksjonene var likevel Bjørn Afzelius og Åge Aleksandersen. Bjørn Afzelius og Globetrotters, ukjent for mange av i det unge rockepublikummet, men kom fort på bølgelengde med dem. Innimellom kom Afzelius med manende apeller om internasjonal solidaritet, og mante til opprør mot politikerne i Washington og Kreml. Etter Bjørn Afzelius var det Åge Aleksandersen og Sambandet sin tur. Han klarte også få med seg publikum, bla. på endel av de gamle sangene sine. Da han var ferdig litt over fem på søndagsmorgen og publikum ropte «Åge, Åge, Åge», trådte også Bjørn Afzelius fram på scenen. For første gang opptrådte disse to sammen, og stemninga blant folk tyda på at de satte stor pris på det de fikk høre.

Lakselv bokseklubb

Arrangørene for Midnattsrocken var Lakselv bokseklubb. Dessuten var «hele bygda» på fote for å sikre at arrangementet skulle gå i boks. Forretningsstanden holdt langåpent, Radio Porsanger hadde sending hele dagen, og idrettslag og bygdelag sørget for bevertning. Et stort oppbud av ordensvern og politi hadde lite å gjøre, selv om mange kombinerte godværet, musikken og lørdagsnatta med en flaske sprit.

All ros til Lakselv bokseklubb, som sammen med musikere og de som steller med været, har vært med å gi finnmarkingene en opplevelse vi seint glømmer.


Til startsida

sveilund@online.no