Artikkel i Klassekampen, 03.03.1988

Svein Lund:

Farse mot Svorstøl

Første dag av rettssaka mot Olaf Svorstøl blei ei rettsfarse av dei heilt store. Politifolka som vitna visste verken att eller fram, og snakka både mot kvarandre og mot dei forklaringane dei sjølv hadde gitt før.

Willy Haugli sine terroraksjonar rundt demonstrasjonane mot Caspar Weinberger i mai ifjor sjokkerte heile Norge. Hamar Politikammer fikk saka og kritiserte Oslo-politiet skarpt. Men ingen blei tiltalt for politi vold, da det visstnok var så vanskelig å finne dei ansvarlige.
Derimot har 4 av demonstrantane blitt tiltalt, og den første saka starta i Oslo byrett i går. Det var Olaf Svorstøl som var tiltalt for å ha slått ein politimann med eit flagg under demonstrasjonen foran den amerikanske ambassaden 14-mai.
Første vitne var politikonstabel Inselseth som sa han var satt til å hindre demonstrantane å gå frå Haakon 7.s Plass til ambassaden. Ein demonstrant kom forbi han med eit amerikansk flagg (!) og Inselseth kasta seg over han og la han i bakken. Svorstøl sprang da til, tok opp flagget og sprang vidare med det. Her hevda Inselseth at Svorstøl slo til han med flagget over hjelmen og ryggen.
I følge forhørsprotokollen sa han at han satt på ryggen til demonstranten med hodet mot ambassaden, nå sa han at han så vekk frå ambassaden. Konfrontert med dette sa han at «da var det nok sånn som det sto i protokollen».

Dei to politimennene som arresterte Svorstøl hadde forskjellige forklaringar på kor dei sto da dei så han slå med flagget. Den eine så først ikkje at Svorstøl slo, men nå hadde han sett det likevel. Den andre hadde nå bare sett at han svinga flagget over politimannen, men ikkje at han traff. Og det var mannen som ga ordren om at Svorstøl skulle arresteras! Inselseth seier Svorstøl slo han forfra, dei andre seier han slo bakfra. Inselseth hevdar han tydelig har ropt ut at demonstrasjonen var ulovlig, men ingen av vitnene har hørt dette.
Slik blei heile rettsforhandlingane igår påstand mot påstand og forsøket på å dømme ofra istaden for valdsmennene ser til nå ikkje ut til å falle særlig heldig ut. Rettssaka fortsetter i dag.


Kyvik vitnet:

- Navn ?
- Petter Kristian Kyvik.

- Yrke ?
- Soningsfange.

- Adresse ?
- Ila landsfengsel.

Slik starta forhøret av eit av vitnene som skulle få Olaf Svorstøl dømt for vald mot politiet.
- Jeg var der oppe i Drammensveien, så så jeg disse punkerne som dreiv og demonstrerte eller jeg vet ikke hva de gjorde. Politiet var der og det var noe bråk borti gata. Jeg sto og så på disse greiene, så var det en fyr som slo ned en politimann. Så løp han over på andre sida av gata. Jeg stilte meg opp og skulle liksom sperre veien for han. Så ropte han «Nazi-spaner» til meg og så slo han meg med et flagg.

- Hva slo tiltalte politimannen med ?
- Kan godt hende han slo med et flagg, for han slo meg med et flagg seinere.

- Hvorfor var du, der i Drammensveien ?
- Det er da ikke forbudt å gå rundt i byen.

- Det er vel ikke første gang du griper inn mot en demonstrasjon ?
- I 1980 blei jeg dømt for uaktsom legemsbeskadigelse ved å kaste en bombe mot et demonstrasjonstog.

Svarte Petter Kristian Kyvik før han blei ført tilbake til Ila der han denne gang sitt for våpentjuveri.


Til hovudsida.

sveilund@online.no